6.18.2017

Regentar el poder / Regentar el poder (Semíramis)

Semíramis sobre la tomba de Ninus, Augusto Valli, 1893
Ja són més de cinc milions els refugiats sirians. El Mediterrani s’omplirà amb el bon temps de més famílies fugint de l’horror. El mar d’estiu és una porta de sortida. Em fa pensar en una deessa síria de l’antiguitat que es movia veloç entre les aigües perquè era meitat dona meitat peix. Les sirenes són més antigues que no ens pensem. Aquesta dea syria –com dirien els romans– es deia Derketo. Va tenir una filla amb un mortal però la va abandonar per anar a viure al fons d’un llac. I la nena va ser salvada per uns coloms. Ho hem sentit moltes vegades, animals que tenen cura de nadons desprotegits. A Ròmul i Rem, fundadors de Roma, els va alletar una lloba. A Zeus, déu de l’Olimp, el va criar la cabra Amaltea. A la filla de Derketo l’alimentaren els ocells amb llet i formatge manllevat dels ramats. Fins que uns pastors la van trobar i li van posar un nom, Semíramis, la que ve dels coloms. Amb el temps seria reina de Babilònia. 

Al segle IX aC una dona, Sammuramat, va regnar a Assíria. Es deu basar en ella la llegenda? El relat ens diu que Semíramis es va casar amb el rei Ninus però el seu matrimoni va ser curt, ja que poc després de les núpcies ell va morir. En el quadre de l’italià Augusto Valli veiem el cos de l’atractiva esposa estès dramàticament al terra davant la tomba. Se li havia erigit un mausoleu solemne. Els detalls ornamentals que utilitza el pintor per a l’entorn arquitectònic són típicament assiris, especialment la bèstia alada amb cap humà de la dreta. Els animals alats simbolitzen la sublimació dels instints i el predomini de l’esperit. Les ales volen cap al cel i transcendeixen la condició humana. Per això aquestes mítiques criatures protegien els llocs sagrats. No se sap si el rei Ninus va morir de manera natural. En tot cas, la defunció va conduir Semíramis al tron. Aquest era l’únic moment on elles podien governar, en l’interludi entre la mort del marit i la majoria d’edat del fill. 

La bella Semíramis va demostrar ser una gran líder i va engegar una extraordinària campanya d’expansió cap a Orient que la va dur fins al riu Indus, tota una proesa. També se li atribueix la reconstrucció de Babilònia que la va convertir en capital del regne transformant-la en una esplendorosa ciutat envoltada d’una contundent muralla de vuit portes. Els seus famosos jardins penjants eren una de les set meravelles del món. Encara avui, al Pergamonmuseum de Berlín, davant la porta d’Ishtar (de l’època de Nabucodonosor) hom es pot fer a la idea de com devia ser entrar per aquella avinguda que conduïa cap al temple del déu Marduk, amb el sol intens de l’extrem oriental petant contra el blau de la rajola esmaltada. 

Em pregunto com deu viure la reina actual de Síria, Asma Al-Assad, tot el que està passant al seu país. Nascuda a Londres, banquera de la city, i ara primera dama d’un règim que manté una sagnant ferida oberta des del 2011. No ho sabrem. En tot cas, segur que no serà una reina llegendària.

Publicat el 16 de juny de 2017
Suplement Cultura
Diari ElPuntAVUI


Regentar el poder
Ya son más de cinco millones los refugiados sirios. El Mediterráneo se llenará con la llegada del buen tiempo de más familias huyendo del horror. El mar de verano es una puerta de salida. Me hace pensar en una diosa siria de la antigüedad que se movía veloz entre las aguas porque era mitad mujer mitad pez. Las sirenas son más antiguas de lo que no nos pensamos. Esta dea syria –cómo dirían los romanos– se llamaba Derketo. Tuvo una hija con un mortal pero la abandonó para vivir en el fondo de un lago. La niña fue salvada por unas palomas. Lo hemos oído muchas veces, animales que cuidan de bebés desprotegidos. A Rómulo y Remo, fundadores de Roma, los amamantó una loba. A Zeus, dios del Olimpo, lo crió la cabra Amaltea. A la hija de Derketo lo alimentaron los pájaros con leche y queso sustraído de los rebaños. Hasta que unos pastores la encontraron y le pusieron un nombre, Semíramis, la que viene de las palomas. Con el tiempo sería reina de Babilonia.

En el siglo IX aC una mujer, Sammuramat, reinó en Asiria. Se basará en ella la leyenda? El relato nos cuenta que Semíramis se casó con el rey Ninus pero su matrimonio fue corto, puesto que poco después de la boda él murió. En el cuadro del italiano Augusto Valli vemos el cuerpo de la atractiva esposa extendido dramáticamente en el suelo ante la tumba del marido. Se le había erigido un mausoleo solemne. Los detalles ornamentales que utiliza el pintor para el entorno arquitectónico son típicamente asirios, especialmente la bestia alada con cabeza humana en la derecha. Los animales alados simbolizan la sublimación de los instintos y el predominio del espíritu. Las alas vuelna hacia el cielo y trascienden la condición humana. Por eso estas míticas criaturas protegían los lugares sagrados. No se sabe si el rey Ninus murió de forma natural. En cualquier caso, su defunción condujo a Semíramis al trono. Este era el único momento donde ellas podían gobernar, en el interludio entre la muerte del marido y la mayoría de edad del hijo.

La bella Semíramis demostró ser una gran líder y puso en marcha una extraordinaria campaña de expansión hacia Oriente que la llevó hasta el río Indo, toda una proeza. También se le atribuye la reconstrucción de Babilonia que la convirtió en capital del reino transformándola en una esplendorosa ciudad rodeada de una contundente muralla de ocho puertas. Sus famosos jardines colgantes eran una de las siete maravillas del mundo. Todavía hoy, en el Pergamon Museum de Berlín, ante la puerta de Ishtar (de la época de Nabucodonosor) uno se puede hacer a la idea de cómo debía de ser entrar por aquella avenida que conducía hacia el templo del dios Marduk, con el sol intenso de Extremo Oriente resplandeciendo contra el azul de la baldosa esmaltada.

Me pregunto como debe vivir la reina actual de Siria, Asma Al-Assad, todo lo que está pasando en su país. Nacida en Londres, banquera de la city, y ahora, primera dama de un régimen que mantiene una sangrienta herida abierta desde el 2011. No lo sabremos. Lo que si podemos afirmar es que no será una reina legendaria.